Federatia Romana de Turism si Ecologie
Muntele este unul dintre cele mai pretioase daruri pe care ni le-a lasat Dumnezeu. Prin unicele lui peisaje, prin minunatele lui sunete, acesta te imbie sa visezi, sa creezi, sa te detasezi de toate problemele. Te face sa traiesti pentru un timp o alta viata.
Nimic nu se compara cu sunetul unui izvor uitat de timp intr-o vale, sau cu blandetea razelor de soare care te mangaie si te imbie la un somn dulce in mijlocul unei zile perfecte de primavera. Totul se imbina de minune cu ciripitul pasarelelor si cu mirosul verde al ierbii.
Odata cu apusul soarelui acordurile unei chitari vechi te face sa ajungi pe taramul viselor… si incet incet sufletul iti devine mai bland, devii nostalgic si te gandesti ca ti-ai dori mereu ca asemenea senzatii sa se repete. Totul te convinge sa revii.
Dar sa ne intoarcem putin din peisajul feeric creat de munte si de focul de tabara la o poveste petrecuta in primavara anlui trecut. Eram intr-o drumetie prin Muntii Baiului. Intamplarea a facut sa ajungem la Cabana Garbova. Aici forfota mare.
Incepem sa intrebam ce se intampla? Diferite persoane misunau pe acolo. Mai tarziu aveam sa aflu ca fiecare facea parte dintr-o asociatie, si ca toate aceste asociatii formau Federatia Romana de Turism si Ecologie(FRTE).
Nedumeriti si incantati de ceea ce se intampla in jurul nostru ne-am pus pe intrebari…”Cu ce se ocupa aceasta federatie?”, “Care e scopul vostru?”; “Ce ar trebui sa facem sa participam si noi la aceste concursuri?”. Norocul a fost ca am dat peste presedintele unuia dintre cluburile prezente. Acesta a fost foarte binevoitor cu noi si ne-a oferit toate informatiile de care aveam nevoie. Aveam sa aflam astfel ca la Garbova avea loc o etapa tip “Lira” – prima din Campionatul FRTE pe acest an. Acesta era motivul pentru care cluburile concurente erau prezente acolo in numar atat de mare.
Campionatul National al Cluburilor de Turism si Ecologie, este o competitie foarte frumoasa cu tema montana si ecologica, unde fiecare club participant isi pune la incercare creativitatea si inventivitatea: slideshow - un filmulet cu poze si fundal sonor; afisabile - 6 fotografii, un afis ecologic si 3 caricaturi, 3 lucrari de grafica; proba cultural-artistica : melodii specific de munte, o poezie si o sceneta umoristica. Acesta este programul unei etape tip lira, dar mai exista si etapele tip trofeu, in care participantii trebuie sa faca fata alpinismului, orientarii, crosului, traseelor montane si unor probe teoretice.
Aveam sa aflu mult mai tarziu de unde a plecat ideea infiintarii Federatiei Romane de Turism si Ecologie, si care sunt cele mai vechi cluburi care au pastrat traditia de peste 20 de ani.
Ceea ce am invatat de la acesti oameni este faptul ca viata pe munte te poate schimba complet. Iti poate schimba perspectiva din care vezi viitorul. Este minunat sa poti sa te distrezi intr-un mod practic…PROTEJAND NATURA. Viata nu poate fi traita doar la serviciu sau la scoala, muntele ne ofera una dintre cele mai placute variante de a ne relaxa si pentru asta trebuie sa fim recunoscatori si sa il protejam cat de mult putem. Natura iti poate modifica starea sufleteasca, te incarca cu energie pozitiva si de ce sa nu recunoastem te invata in fiecare zi cate ceva…
”Invata de la apa sa ai statornic drum
Invata de la flacari ca toate-s numai scrum
Invata de la umbra sa treci si sa veghezi
Invata de la stanca cum neclintit sa sezi
Invata de la soare cum trebuie s-apui
Invata de la vantul ce adie pe poteci cum trebuie prin lume de linistit sa treci
Invata de la toate caci toate sunt surori cum treci frumos prin viata cum poti frumos sa mori!
Invata de la vierme ca nimeni nu-i uitat
Invata de la nufar sa fi mereu curat
Invata de la flacari ce avem de ars in noi
Invata de la ape sa nu dai inapoi
Invata de la umbra sa fi smerit ca ea
Invata de la stanca sa-nduri furtuna grea
Invata de la soare ca vremea sa-ti cunosti
Invata de la stele ca in cer sunt multe osti
Invata de la greieri cand singur esti sa canti
Invata de la luna sa nu te inspaimanti
Invata de la vulturi cand umerii ti-s grei si du-te la furnica sa vezi povara ei
Invata de la floare sa fi gingas ca ea
Invata de la miel sa ai blandetea sa
Invata de la pasari sa fi mereu in zbor
Invata de la toate ca totu-i trecator
Ia seama fiu al jertfei prin lumea-n care treci sa-nveti din tot ce piere cum sa traiesti in veci”
de Dobre Victor
Vara
-
Despre vara nu am apucat sa postez inca dar timp mai este..ce pot sa spun
a fost o vara plina de “expeditii” si fel si fel de provocari…
360
Locul stiut ...
Acum 3 săptămâni
Un comentariu:
Pai, crede-ma, incerc sa invat cate ceva atat de la oamenii pe care ii cunosc cat si de la natura:)
Trimiteți un comentariu